Fennállásunk egyik legnagyobb szakmai kihívása

Munkatársaink eddigi fennállásunk egyik legigényesebb és legnagyobb volumenű munkáját végezték el abban a présműben, ahol immár sokadik alkalommal szervizeltünk. Ezúttal a présgép  töltőszelepének szervizelését végeztük, továbbá a keresztmozgású présfej megemelését, a szivattyúk fő tömlőinek cseréjét, az összes hidraulikus szűrő cseréjét, a szerszámcserélő mechanizmus szervizét és a szerszám leszorító-biztosító mechanizmus generáljavítását és beállítását végeztük A munkálatok végén pedig beállítottuk a prés egytengelyűségét.

A ránk bízott munkálatok igényessége és volumene miatt eddigi legnagyobb szerviz-csapatunkat állítottuk össze. A csapat vezetése két munkatársunkra hárult, akik immár sok éves tapasztalattal rendelkeznek az ilyen irányú szervizelések terén, a csapat  többi tagját meglévő és volt munkatársaink alkották, feltöltve tapasztalt külső munkatársakkal. Megrendelőnk szerint az eddigi legjobban felkészült csapattal dolgoztunk. Az elvégzett munkálatok mennyisége, minősége és pontossága miatt megrendelőnk műszaki vezetősége és igazgatósága igencsak meg volt elégedve csapatunk teljesítményével.

Legigényesebb részfeladatunk a gép 500 mm-es töltőszelepének szervizelése volt. Ez a szelep tölti a gépet olajjal a gyors présfej-mozgások során, és tartja a 30 MPa nyomást a préselés alatt. A nagy megterhelés miatt a szelepet 16 db M64 méretű csavar tartja, ezeket hidraulikus kulccsal kell felengedni, majd meghúzni, az egész szelepet pedig daruval, ill. emelőkkel kell mozgatni mérete és súlya miatt. Komoly felkészülést, ill. előkészítést igényel az ilyen méretű darabok biztonságos mozgatása, emelése. Fontos az ilyen munkálatok előtt átgondolni, megbeszélni a mozgatás és emelés biztonsági irányelveit és azok betartását. Megrendelőnk megelégedésére a legkisebb baleset, sérülés nem történt a szerviz során.

Az egész szelep-szerviz fő oka a szeleptartó csavarok törése volt, megrendelőnk gyanúja szerint a csavarokban anyagfáradás lépett fel a ciklikus megterhelés miatt. És bizony az NDT (Non-destructive-test) vizsgálatok a csavarok 50%-ában fáradásos törést mutattak. Az összes kritikus csavart újakra cseréltük, kicseréltük a szelep tömítését, majd visszaszereltük a gépre. Az egész művelet öt napot vett igénybe. A szelep szervizeléséhez speciális célszerszámokat is készítettünk. Az egész szerviz alatt fontos volt biztosítani a hidraulikus elemek és az egész hidraulikus rendszer tisztaságát, következetesen figyelni minden részletre, számon tartani a legapróbb csavarokat, tömítéseket, o-gyűrűket, csöveket és pontos sorrendben visszaszerelni minden egyes darabot a legnagyobbaktól a legapróbbakig. Továbbá fontos volt tartani az ütemtervet, mivel más beszállító végezte a csavarkötések meghúzását, beállítását továbbá az NDT vizsgálatokat.

További igényes és pontos munkánk volt a gép egytengelyűségének beállítása. A legfontosabb a gép présfejének és recipiensének továbbá szerszámának tengelybe állítása.  Ezt a munkát megrendelőnk utasításai alapján végeztük. Sokan nem gondolnák, de az ilyen nagy présgépeket is (a szóban forgó gép 4400 tonna préselőerővel rendelkezik) tizedmilliméter pontossággal állítják be.

Az ilyen szervizek során az egyik legfontosabb szempont a munkatársak felkészültsége úgy szakmai szempontból, mint a munkabiztonság szempontjából is. A nehéz és méretes darabok felfüggesztése, emelése és mozgatása komoly feladat, főleg, ha szűk vagy alacsony tér áll rendelkezésre. Fontos a darabok súlyának és azok súlypontjának becslése, azok helyes felfüggesztése és biztosítása a szerelés folyamán, hogy a balesetek esélyét a minimálisra csökkentsük. Munkatársaink most ebből  kiválóra vizsgáztak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.